Dunaújvárosi Egyetem

Dunaújvárosi Egyetem

A Dunaújvárosi Egyetem kilenc épületében az Elektro-Kamleithner Kft. átfogó épületautomatikai rendszert telepített, amely jelentős mértékben hozzájárult az energiahatékonyság és a költségcsökkentés eléréséhez. 

A Dunaújvárosi Egyetem projektje a KNX Awards 2024 – Smart Building Award – Europe kategóriában jelölést kapott, ami elismeri az Elektro-Kamleithner Kft. intelligens építési megoldások terén végzett munkáját és a projekt kiemelkedő sikerét.

 

 

Telepített rendszerek és berendezések 

Az egyetemi campuson 770 radiátor, 600 világítási kör és 47 klíma került vezérlésre. A folyosók és tantermek világításának vezérlését 70 jelenlétérzékelő biztosítja. A rendszer számos gyártó és szabványos kommunikációs eljárás alkalmazásával készült, amelyek hozzájárultak a projekt sikeréhez. A telepített eszközök közé tartoznak többek között 755 Theben Cheops, 651 Theben JU1 és SU1, 40 Micropelt Enocean, 5 Weizierl Enocean, 70 Theben HTS, 28 Zennio KES, valamint Netx 20 000 adatpont. A kommunikáció az egyetem informatikai hálózatán keresztül valósult meg, ami az épületek közötti adatátvitelt biztosítja. 

 

Kihívások és megoldások 

Az utóbbi években megemelkedett energiaárak miatt szükségessé vált a vezéreletlen fűtési rendszerek korszerűsítése. A projekt során a berendezések 95%-a KNX TP kommunikációt használ, és ahol az esztétikai igények megkövetelték, ott 40 radiátorra vezeték nélküli (Enocean + KNX Enocean GW) termofejek kerültek fel. A világítás vezérlését aktorok és nyomógombok segítségével valósították meg, amelyeket hagyományos kapcsolók helyére építettek be. A KNX villamos fogyasztásmérők az oktatási épületek fő betápjánál és a kollégiumok szintenként mérik a fogyasztást. 

 

Jövőbeni fejlesztések 

A projekt jövőbeni fejlesztési tervei között szerepel egy teljesen újjáépített épület teljes légkezelő rendszerének integrálása, valamint a jelenlegi 20 000 adatpontos vizualizáció kibővítése akár 30 000 adatpontra. További energia megtakarítási fejlesztések közé tartozik az összes hőközpont hőmennyiség mérőinek, vízóráinak és HMV cirkuláció vezérlésének integrálása. 

 

Összefoglalva, a Dunaújvárosi Egyetem projektje kiváló példája az intelligens építési megoldások alkalmazásának, amelyek hatékony energiafelhasználást és költségcsökkentést eredményeznek. Az Elektro-Kamleithner Kft. által telepített rendszerek nemcsak a jelenlegi igényeket szolgálják ki, hanem a jövőbeni bővítési lehetőségeket is biztosítják.

Scroll to Top