Elektro-Kamleithner – Az intelligens otthonok és középületek szakértője!

Egyre több szó esik manapság az intelligens házakról, de valójában mitől is lesz egy lakóház intelligens? Erre a kérdésre próbálunk választ adni:

 

Hűtés, fűtés

A leggyakoribb feladatok közé a fűtési, illetve a hűtési rendszerek vezérlése tartozik. Ez, gyakorlatilag az egyetlen olyan területe a családi házak automatizálásának, mellyel kimutatható és érzékelhető költségmegtakarítás érhető el, megfelelően kialakított üzemeltetés esetén. Elsősorban a fan-coil és radiátoros fűtési rendszerek vezérlésére használják a KNX rendszert. Ezen hőleadó elemek ugyanis egyszerűbben és gyorsabban szabályozhatóak, mint például a padló vagy falfűtések mivel viszonylag rövid idő alatt képesek akár 5-10 oC- os hőmérsékletemelésre is. Így egy jól kialakított helységenkénti szabályzással nem csak egyszerűen, de takarékosan is kezelhető a fűtés illetve a hűtés. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy akkor jó egy rendszer, ha nem csupán energiát takarít meg, de a felhasználó komfort érzete nem csökken, esetleg még emelkedik is. A legegyszerűbb azokban az esetekben kialakítani egy jó helységenkénti fűtés szabályzást, ha a gépésztervező előrelátó és a padlófűtéseknél már megszokott módon a radiátoros körökben is alkalmaz osztó-gyűjtőket. Így nem kell a szelepállító művek vezérléséhez szükséges nyomvonal kiépítése érdekében „végig vésni a házat" eljutni az összes radiátorhoz, hanem elegendő csak az osztó-gyűjtő helyekre elvinni a buszt és ott a szelepekre felszerelhetőek az állítóművek. Ezzel nem csak az automatika nyomvonala egyszerűsödik, hanem a fűtési rendszer karbantartása is.
A hűtési rendszerek egyre inkább elterjedtek és nagyon hasonlítanak a fűtéshez, ezért erre most külön nem térnék ki.

 

Szellőztetés

A szellőztetési rendszerek még nem túl gyakoriak a hazai családi házakban, bár egyre inkább szembesülünk azzal a problémával, hogy a hőszigetelő nyílászárok alkalmazása miatt az épületek természetes szellőzése minimálisra csökkent és már az emberi szervezet számára is érzékelhető, nem kívánatos hatásai vannak. Várható, hogy a szellőztető rendszerek szépen lassan megszokottá válnak a lakóépületekben is. Ezek megfelelő vezérlése is szükséges lehet. Hiszen, ha már van egy jól kialakított, gazdaságos fűtési rendszerünk, annak hatásfokát nem szívesen rontanánk el egy nem megfelelően üzemeltetett szelőztetéssel.

 

Világítás, fénytechnika

Talán, a leglátványosabb technikai eleme lehet egy épületnek a világítás. Ezért is van, hogy napjainkban, ha egy építkezéshez belsőépítész segítségét kérik, a villamos és gépészeti rendszerek közül ezzel fog a legtöbbet foglalkozni. Ugyanis, a megfelelő világítás, illetve annak hatásai képesek nagymértékben befolyásolni a családi házak belső és külső megjelenését. Különböző hangulatokat lehet a világítási képek segítségével elérni. Emiatt viszont, hogy a fényt, mint „berendezési tárgyat" kezelik, nem igazán lehet ezen a területen energia megtakarítást elérni. Nem is ez a cél. Sok esetben a belsőépítészek képesek egy 50 m2 alapterületű nappaliban akár 20-30 világítási áramkört kialakítani. Ezek kezelése szinte lehetetlen, hagyományos villanyszereléssel, mert ha mást nem ennyi kör fényerejének egyedi szabályzásához is 20-30 dimmerre lenne szükség. Márpedig nemigen van olyan ember, aki szívesen nézne a falon egy fényerőszabályzókból álló „sormintát". A hangulatos kerti világítás kialakításához szintén sok áramkört használnak. Ezek célszerűen nem csak egy helyről kapcsolhatóak. Sokszor igény, hogy a kertre néző helységekből egyaránt lehessen kapcsolni ezeket. Ehhez a hagyományos szerelés esetén nagyon sok kábelre van szükség és nem kevés munkával jár ezek nyomvonalának kialakítása sem. Nem beszélve azokról az igényekről, hogy az autó bejáró világítása kapcsolódjon fel, amikor hazaérünk és egyébként sötét van, de ugyanakkor a kerti partik esetén a világítási képekbe is bevonható legyen.

 

Árnyékolás

Az árnyékolástechnika nem csupán a szomszédok ellen hatásos, hanem nagyban befolyásolja egy épület energiaháztartását is. Teljes automatizálási rendszer esetében, ahol a fűtési- és hűtési rendszeren kívül a napellenzők, redőnyök is a hálózat részét képzik, lehetőség van arra, hogy az árnyékolók intelligens vezérlésével csökkenteni tudjuk az energiafelhasználást. Ha például egy nagy üvegfelületekkel határolt helyiséget klimatizálunk, célszerű lehet az ezt a területet határoló napellenzőket kiengedni (feltéve, hogy a szélsebesség nem éri el azt az értéket, ami felett éppen, hogy be kell húzni), vagy a redőnyöket leengedni, úgy, hogy a lamellák megfelelő pozícióba állításával megakadályozzuk a direkt napsugárzás bejutását, viszont még nem sötétítettük be a helyiséget teljesen. Természetesen, mindezt automatikusan, anélkül, hogy a felhasználónak a legkisebb mértékben is be kéne avatkoznia. Persze, ha úgy akarja felül is bírálhatja az automatika működését.
Vagyonvédelmi redőnyök alkalmazása esetén az árnyékolás technika alkalmazása inkább a biztonságot szolgálja. Sokszor, ha az épületben tartózkodnak is leeresztik a redőnyöket. Eközben, az automatika része a tűzjelző rendszer is, melynek feladata tűz esetén az elektromos elosztó szekrények feszültségmentesítése. Ezzel viszont elvesszük a betáplálást az elektromos redőnymozgatástól. Tehát ahhoz, hogy intelligens vezérlést kapjunk, a menekülési utakat szabaddá tegyük, ezeket az eseteket is figyelembe kell venni a működtetésnél. Vagyis mielőtt teljesen feszültségmentesítenénk a házat, fel kell húzni a biztonsági redőnyöket is.

 

Háztartási gépek vezérlése, audiovizuális vezérlő rendszerek

Napjainkban már egyetlen háztartásból sem hiányozhatnak az elektromos háztartási gépek és szórakoztató elektronikai berendezések. Ezek felügyelete és működtetése szintén bevonható az épületfelügyeleti rendszerbe. Ezzel tovább növelhető ezen berendezések által nyújtott komfortfokozat. Kaphatóak már a piacon olyan mosógépek vagy sütők, melyek képesek kommunikálni a KNX rendszerrel. Például, ha a mosókonyhában lejár a mosás a mosógép az KNX-en keresztül jelzést tud küldeni, kiírja a nappaliban található TV képernyőjére, hogy ki kellene teregetni. A konyhabútorba épített érintőképernyős kijelzőn kiválaszthatunk egy receptet és az elkészítéshez szükséges paramétereket (sütési idő és hőmérséklet) a buszon keresztül megkapja a sütő és nekünk már csak be kell tenni az ételt, a többit elvégzi az KNX és a sütő.
Az egyre korszerűbb házimozi rendszerek nagyon sok komponenst tartalmaznak. Ezek összehangolását a fűtéssel és a világítással szintén rábízhatjuk a KNX rendszerre. Kaphatók olyan, főleg amerikai gyártók által készített audiovizuális vezérlő rendszerek, melyek egy gateway segítségével képesek kommunikálni a KNX-el és így nem kell egy sor távirányítót használni, hanem elegendő akár egy érintőképernyős készülék, amely kezeli a DVD-t, a hangosítást, stb. és a világítási és redőnymozgatási feladatokat is ellát. Ezt persze nem csak egy egyszerű tanítható távirányító, hanem valóban kétirányú kommunikációt tesz lehetővé a berendezések között.

 

Uszodatechnika, pezsgőfürdő

A luxusigények kielégítésére egy sor egyéb gépészeti berendezést építenek be a lakásokba, mint például pezsgőfürdők vagy medencék. Ezek kezelése, üzemi és hiba állapotainak jelzése is az épületfelügyelet része lehet. Az uszoda gépészeti berendezéseket általában a medence közelében helyezik el, olyan helyen ahova a felhasználó nem szívesen megy be. Viszont a vízhőmérséklet vagy a vegyszerszint megváltoztatása csak innen lehetséges. Ha viszont épületfelügyeleti rendszer alá kerül a medence gépészete, akkor ezek a paraméterezések a buszon keresztül eljuthatnak akár a nappaliba is, ahol a házi mozi vezérlésére szolgáló érintőképernyőről akár ezeket is beállíthatjuk, mindamellett, hogy kiválasztjuk a megfelelő TV csatornát.

 

Vagyonvédelem és tűzjelzés.

Ezek azok a feladatok, melyek nem képezik szorosan az épület automatizálás részét, de természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Magyarországon, főleg a MABISZ és a BMTOP előírások miatt ezeket a feladatokat a legtöbb esetben önálló rendszerek végzik. Ez persze nem jeleni azt, hogy ne lenne kapcsolatuk a KNX-el. Hiszen, gondoljunk akár a fűtésvezérlésre, ahol a gazdaságos és kényelmes működtetés érdekében szükség van a vagyonvédelemtől érkező nyílászáró állapot jelzésekre. Ha szellőztetés miatt kinyitják az ablakot, akkor ezt az információt a riasztó rendszer továbbítja a KNX felé, amely a megfelelő termosztátot fagyvédett üzemmódba kapcsolja. A garázsban, közlekedőkben elhelyezet mozgásérzékelőktől kapott jelzésekkel kapcsolható e terek világítása, ezáltal komfortosabbá téve az épületet, anélkül, hogy plusz érzékelőkre lenne szükség.
A tűzjelzéseket továbbitatjuk telefonon keresztül akár a tulajdonos akár egy diszpécser szolgálat felé. Emellett elvégezheti az épület feszültségmentesítését is.

A rohamosan fejlődő telekommunikációs vívmányok természetesen az épületautomatizálási rendszereket sem kerülték el. Az KNX rendszer képes kommunikálni a külvilággal vagy egy másik KNX rendszerrel. A legkülönbféle készülékek léteznek, melyek ezt lehetővé teszik. A leggyakoribb egy egyszerű telefonos kapcsolat, mellyen keresztül néhány funkciót a tone üzemmódú telefonok segítségével el tudunk érni. Ennél komplexebb szolgáltatást nyújtanak az ISDN csatolók, melyek sokkal több funkció elérését teszik lehetővé, valamint általában képesek SMS-t is küldeni. Az internetes elérést szolgálhatja egy TCP/IP protokollú gateway, melyen keresztül szinte valamennyi KNX funkció elérhető a világháló bármely pontjáról. Lehetőség van olyan vizualizáló felületek készítésére, mely bármely hagyományos Web böngészővel megtekinthető, így akár egy Internetkávézóból is beavatkozhatunk a rendszerünkbe.
A távfelügyelet mellet e kommunikációs csatornákat távkarbantartásra is használják. Ezzel ugyanis gyorsabb és kényelmesebb hibaelhárítást vagy funkcióváltást lehet elérni, mintha a szervizesnek ki kellene szállnia a terepre.

Manapság az épületek nem csak „téglából" hanem gépészetből és villamos berendezésekből állnak, a tervezőknek feladata felkutatni és ajánlani a megbízható, legkorszerűbb technológiákat. Az épületek éppúgy igénylik a korszerű vezérléseket, mint akár a gépjárművek. Ma már egyetlen magára valamit is adó autógyártó sem készít, olyan személygépjárműveket, melyek ne tartalmaznák legalább a leggyakoribb „extra" vezérléseket, mint például a motoros ablakok vagy a központi zár. Miért ne lehetne ezeket az igényeket az épületekben is kiszolgálni.

 

Szakértőink elérhetősége:
Telefon: 06-1-420-7545
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Bemutatóterem:
1195 Budapest, Jókai utca 32 - (telefonos időpont egyeztetés szükséges Tel: 420-7545)

propecia pillen online kaufen schweiz

clindamycin vor dem essen clindamycin vor dem essen urispas kaufen lasix pillen online kaufen italien lasix pillen online kaufen italien lasix pillen online kaufen italien wie zu nehmen avapro voltaren resinat kapseln preis voltaren resinat kapseln preis Avodart online bestellen 40x60 propecia pillen online kaufen schweiz hydrochlorothiazide pillen online kaufen erythromycin erfahrungen akne cialis 99 tl einnahme von fluoxetin pickel um clindamycin bitterer geschmack accutane tabletten online kaufen deutschland prednisolon dosierung katze lymphom motilium tabletten xeloda

tadapox 20mg60mg dapoxetine

wie zu nehmen levothroid neurontin 600 preis neurontin 600 preis neurontin 600 preis symptome candida albicans symptome candida albicans haarausfall am ganzen körper ! Avodart online kaufen tadapox 20mg60mg dapoxetine aceton lösungsmittel kaufen kamagra nehmen tabletten bei niedrigen blutdruck was tun accutane akne female viagra nebenwirkungen pfizer metformin yan etkisi !

billig female viagra shop

um femara gewichtszunahme kondylome symptome weibliche cialis online kaufen rezeptfrei weibliche cialis online kaufen rezeptfrei navara günstig kaufen navara günstig kaufen clindamycin und pille danach generische prednisolon ! Allopurinol tabletten kaufen hexal billig female viagra shop silvitra pillen online kaufen 10€ wo kamagra günstig kaufen silagra tabletten kaufen 50 nebenwirkungen einnahme arimidex down syndrom erbkrankheit rauchen aufhören methoden pille danach nebenwirkungen 1 woche später !

detrol online bestellen xxl

fluoxetin und xanor übersäuerung körper symptome übersäuerung körper symptome cefadroxil hexal nebenwirkungen cefadroxil hexal nebenwirkungen cefadroxil hexal nebenwirkungen um avana kaufen zigaretten aufhören tipps zigaretten aufhören tipps . Priligy kaufen auf rechnung detrol online bestellen xxl nebenwirkungen von allopurinol 100 aufgeblähter bauch und blähungen dapoxetin tabletten online kaufen deutschland herpes virus übertragung xenical pillen vergessen um phenergan 75 mg clomid tabletten kaufen serpafar nootropil kaufen ohne rezept .

cialis kaufen 24

penis dicker machen penis dicker machen dipyridamole indikationen dipyridamole indikationen dipyridamole indikationen amoxil 600 schwangerschaftstest nach 7 tagen bula zovirax 0 03 feigwarzen was tun ! Nicotinell online bestellen schweiz cialis kaufen 24 zithromax azithromycin nebenwirkungen von pariet viagra nebenwirkungen mindern prednisolon 70 mg albenza 400 clindamycin ratiopharm dosierung erythromycin dosierung niereninsuffizienz augmentin copii !

compazine dosierung

um wellbutrin 75 mg aciclovir 0 03 aciclovir 0 03 aciclovir 0 03 aciclovir 0 03 premarin online bestellen premarin online bestellen Ashwagandha günstig kaufen compazine dosierung avana online bestellen wien nuva ring kaufen indocin pillen online kaufen italien zovirax lippenherpes magenschmerzen medikamente vermox kein rezept 500g

ph wert urin sauer

zyban generika billig 9mm cafergot online bestellen backwoods smokes um albenza cvs kamagra gold einsatz utasítás nolvadex online kaufen deutschland depressionen medikamente rezeptfrei depressionen medikamente rezeptfrei hydrochlorothiazid hct hydrochlorothiazid hct . Cialis kaufen in luxemburg ph wert urin sauer billig alli logistik was tun wenn hämorrhoiden bluten strattera online kaufen 10€ pflanzliche arznei aldara 5 kaufen erektion arzt natürliche potenzmittel für männer nebenwirkungen paroxetin 40mg .

flagyl er anwendungen reseptfritt

entocort dosierung suprax 60 ginseng für hunde dosierung cipro 750 mg ne ilacı zyban tabletten test prednisolon behandlung ! Kamagra tabletten kaufen deutschland flagyl er anwendungen reseptfritt karten kaufen rb leipzig voltaren pillen kaufen rezept propranolol 30 mg anxiety wie zu nehmen rogaine 5 amoxil bula !