Elektro-Kamleithner – Az intelligens otthonok és középületek szakértője!

ÉPÜLETGÉPÉSZETI MEGOLDÁSOK, VEZÉRLÉSEK

Gépészeti rendszerek minden fajtájának vezérlésére, illetve szabályozására lehetőség nyílik a konnex rendszer segítségével.

Beszélhetünk a megszokott: padló, radiátoros, fal, lég - fűtésről, de megvalósítható a fan-coil berendezések, légkezelők, fal, vagy mennyezet hűtések szabályozása is. Ezen már megszokott készülékeken túl, minden olyan szabványos automatizálási áramjellel (0-20mA, 4-20mA), vagy feszültség szinttel (0-5V, 0-10V, 1-10V) működtethető berendezés is szabályozható, melyek az ipar, irodaépületek egy speciális területén találhatóak meg. Természetes továbbá, hogy nagy gépészeti rendszerek összeköttetésekor gatewayeket használunk.
Különböző megoldások, különböző igényekhez!

Padló, fal – fűtés esetén a gyűjtőosztók szelepeinek elektromos szabályozásával tudjuk elérni a lehető legmagasabb komfortszintet. Egyedi helyiségtermosztátok alkalmazásával az osztófejen található elektromos szelep mindig az adott helység hőigényéhez illeszkedve kerül kinyitásra, elzárásra, folytonos állításra.
Hasonló a megvalósítás fal, illetve mennyezet hűtés esetén is, azzal a különbséggel, hogy itt harmatpont figyelést meg kell valósítani, és törekedni arra, hogy a pára kicsapódást mindenkor elkerüljük. Ennek optimalizálására külön üzemmóddal rendelkeznek termosztátjaink.

Egyre jobban terjed a fan-coil berendezések használata, mert kombinált készülék révén (hűt/fűt) az épületünk komfort szintje nagymértékben javítható. Kombinált készülék kombinált megoldást is kínál. Természetesen a már megszokott termosztát segít a szabályozásban, kombinálva egy speciális kimeneti egységgel. A kimenet szabadon programozható attól függően, hogy 2, vagy 4 vezetékes fan-coilról, és 2, vagy 3 légsebesség fokozatról beszélünk.

Légkezelők, légcserék zsaluinak vezérlésére a speciális készülékek mellett a normál zsalu mozgató kimenetekkel is meg tudjuk oldani. Minden kimenet időzíthető és pozícionálható. Ezen pozícionálással érjük el, hogy a zsaluk motoros mozgatóit, mindig a legoptimálisabban, a szabályozó által megkívánt állapotba mozgatjuk.
Természetes, hogy a konnex rendszer lehetőséget biztosít nem csak a gépházból, hanem a felügyeleti teremből is az adott légkezelők befújt levegő hőmérsékletének megemelésére, vagy csökkentésére.

Befúvó, elszívó ventillátorok indítása, leállítása is a konnex rendszer feladata. Ezen eszközök üzem jelzése, és hiba jelzése is megoldható. A kezelő a gépháztól távolról is információt kap arról, hogy az egyes motorok működnek, történt -e ékszíj szakadás.
Kazánok optimális működtetésére információt biztosít a konnex rendszer az általa működtetett fűtő/hűtő készülékekről. Ez az információ lehet akár a ház teljes adott pillanatban megjelenő hőigénye, azaz nem akkor értesül a kazán arról, hogy fűteni kell, amikor a puffer tartály hőmérséklete egy bizonyos hőfok alá csökken, hanem abban a pillanatban, amikor az időprogram átugrasztja a termosztátokat egy másik üzemmódba. Gépházak felügyeletére is alkalmas a rendszer. Tágulási tartály biztonsági lefolyójának elektromos felügyelete. Ha hiba esetén megszűnik a lefolyó betáplálása (szerelés esetén lekapcsolják, és úgy marad) a rendszer automatikusan reteszeli a kazánt, meggátolva egy komoly vízbetörést, vagy rendszerhibát. Vízérzékelők elhelyezésével, hiba esetén természetesen akár a betápláló vízhálózat elzárása is megoldható. A zárással egy időben a konnex rendszer automatikus jelzést küld a felügyeletre, segítve a gyors, hibafelismerést és a gyors reagálást.


Folyadék hűtők vezérlése akár közvetlen vezérléssel, akár gatewayeken keresztül megoldott a buszrendszer esetén. A téli/nyári átállás megvalósítható elektromosan, nem kell ritkán használt nagy keresztmetszetű szakaszolók emberi erővel történő mozgatása, hanem a megfelelő időben mindig a megfelelő csőszakaszok nyitása zárása automatikusan elvégzésre kerül.
Hűtés esetén természetes, hogy úgynevezett követő szabályozást biztosítunk a légbefúvóknak, azaz a külső hőmérséklettől maximum 8 fokkal alacsonyabb hideglevegőt engedünk be a termekbe, ezáltal elkerülve a termekben tartózkodókat a túlzott hideg érzettől.

Hőszivattyúk vezérlése. Mivel ezen gépek igen nagy villamos energiát használnak fel, ezért ezek optimális működtetése igen komoly energia racionalizálási feladat. Elektromos fogyasztásmérők segítik az épület energiamenedzsmentjének az elvégzését. A menedzsment szoftver beállítási lehetőséget biztosít az úgynevezett prioritásos működtetés elvégzésére. Bizonyos fogyasztókat egy energia szint felett egy előre meghatározott ideig lekapcsol a hálózatról, majd visszakapcsolja, amennyiben az idő lejárt, vagy a felhasznált energia visszacsökken a szint alá. Ezek a kapcsolások a felhasználó felé észrevétlenek maradnak, viszont üzemeltetésben igen nagy költség megtakarítást jelentenek.

Az intelligens vezérlés a gépészet területén azért fontos, mert egy épület energia felhasználásának 40-50%-át a gépészeti rendszerek teszik ki. Ezek optimális működtetése energiát takarít meg, csökkenti az üzemzavar lehetőségét, nagymértékben leegyszerűsíti a kezelést, és a felhasználónak mindig a legmagasabb komfortot biztosítja.

Kapcsolódó anyagok: Energia_megtakarítás.pdf

Szakértőink elérhetősége:
Telefon: 06-1-420-7545
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Bemutatóterem:
1012 Budapest, Attila út 71. (telefonos időpont egyeztetés szükséges Tel: 420-7545)